שוקי הון בעולם

שוקי הון בעולם

שבוע חיובי עבר על שוקי המניות בעולם. נתוני התעסוקה שהתפרסמו בארה"ב ביום ו' תרמו לאווירה החיובית.
 
התנודתיות במטבעות המובילים נמשכת. השבוע נע האירו בין רמות של 1.21 ל-1.238 דולר לאירו. התחזקותו במשך השבוע נמחקה ביום שישי בירידה של 2%, לאחר פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב. גם היין נסחר בתנודתיות רבה כנגד הדולר.
 
מחיר הנפט המשיך להיחלש השבוע, ונסגר ברמה של 34.39 דולר לחבית.


יפן
מדד הניקיי עלה השבוע ב-0.38% ונסגר ברמה של 11,815.95 נקודות, רמת שיא של יותר משנה וחצי.
 
מדד אמון העסקים (טאנקן) של החברות התעשייתיות הגדולות ביפן הגיע השבוע לרמתו הגבוהה ביותר מאז 1997. המדד עלה לרמה של 12 נקודות ברבעון האחרון, מרמה של 7 נקודות ברבעון קודם.
 
בסיכום שבועי התחזק היין ב-1.36% כנגד הדולר, תוך תנודתיות רבה, בייחוד ב-31.3, יום סגירת המאזנים של החברות היפניות. לקראת סוף השבוע נחלש היין, לאור נתוני התעסוקה המפתיעים לטובה בארה"ב. השבוע דווח, כי במרץ צמצמה ממשלת יפן את מכירת היין, לאור ההתאוששות בכלכלה.
 
השבוע דווח כי בפברואר חלה עלייה של 5.2% בהוצאות משקי בית (צפי: עלייה של 3.3%), וירידה של 3.7% בתוצר התעשייתי (לאחר עלייה של 3.3% בינואר).
 
שר האוצר היפני הודיע השבוע כי הצמיחה ברבעון הראשון של 2004 תסתכם בכ-3%, מעל הצפי, וכי הבנקים המקומיים מתקדמים ב"ניקוי האורוות", ורושמים ירידה בחובות האבודים. מיזוהו, הבנק הגדול ביפן, וסומיטומו, הבנק השלישי בגודלו, דיווחו על ירידה דרמטית בהיקף החובות האבודים.


ארה"ב
היפוך המגמה נמשך גם השבוע, וכל המדדים רשמו עליות חדות. בסיכום שבועי עלה מדד הדאו ג'ונס ב-2.52%, מדד ה-500S&P עלה ב-3.05% ומדד הנאסד"ק 100 עלה ב-5.29%. מחזורי המסחר היו נמוכים מהממוצע, אך עלו ביום שישי, לאחר פרסום נתוני התעסוקה.
 
האירוע המרכזי השבוע היה, כאמור, דו"ח התעסוקה של מרץ, שהצביע על עלייה באבטלה לשיעור של 5.7%. בנוסף, הצביע הדו"ח על תוספת של כ-308 אלף משרות למשק האמריקני – הרמה הגבוהה ביותר מאז מרץ 2000. המשק האמריקני איבד בשלוש השנים הראשונות לממשל בוש כ-3 מיליון משרות.
 
השווקים הגיבו לדו"ח התעסוקה בעליות חדות במדדים וירידות חדות בשוק האג"ח, על רקע ההערכה כי הפדרל ריזרב עשוי להתחיל בהעלאות ריבית עוד השנה, בעקבות ההתאוששות בתעסוקה.
 
חברת דאו ג'ונס פרסמה השבוע עדכון ראשון מאז 1999 למדד הותיק, בן 108 השנים, המייצג את החברות הגדולות במשק האמריקני. בעדכון הוכרז, כי החברות AIG, וריזון ופייזר יכנסו למדד, ואילו החברות AT&T, אינטרנשיונל פייפר ואיסטמן קודאק יצאו ממנו.
 
העדכון משקף את הגידול בחשיבות מגזרי הפרמצבטיקה והשירותים הפיננסיים על חשבון יצרניות חומרי הגלם. המניות הנכנסות הגיבו בעלייה שבועית של 3.5%-6%.
 
מגזר הטכנולוגיה הוביל השבוע את העליות בשוקי ההון, בייחוד מדדי המוליכים למחצה והביוטכנולוגיה (עליות של 7.22% ו-6.3% בהתאמה).
 
סאן מיקרוסיסטמס פרסמה השבוע אזהרת רווח לאחר שהודיעה על רה ארגון ופיטורי 3,300 עובדים. עם זאת, הודיעה החברה על הסדר עם מיקרוסופט, עימה נמצאת סאן בסכסוך כבר זמן רב, במסגרתו תקבל פיצוי של 1.6 מיליארד דולר בגין תביעות עבר על מונופול והפרת פטנט, ועל שיתוף פעולה עתידי עם מיקרוסופט. בתגובה עלו מניות החברה ב-23.1% בסיכום שבועי.
 
המסחר הסוער והתנודתי בשוק האג"ח נמשך, כשהאגרות ל-10 שנים נפלו השבוע בצורה חדה בעקבות נתוני התעסוקה, והתשואות טיפסו לרמה של 4.14% (ירידה יומית של מעל 2% ביום שישי) ובאג"ח לשנתיים לרמה של 1.85%.
 
השבוע הסתיים הרבעון הראשון, וקצב אזהרות הרווח היה דליל מאוד. הציפיות כרגע הן לשיפור של יותר מ- 15% ברווחי החברות לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
 
המסחר בשבוע הקרוב יושפע מהודעות מקדימות של חברות ומתחילת עונת הדו"חות. נתוני המאקרו העיקריים שיפורסמו השבוע הוא מדד מנהלי הרכש הלא יצרני ביום ב'.


אירופה
מדד הדאקס בגרמניה עלה השבוע ב-4.85%, מדד הפוטסי בלונדון עלה השבוע ב-2.48%, מדד הקאק עלה השבוע ב-4.11%, ומדד הדאו ג'ונס 50 אירופה עלה השבוע ב-3.51%. ביום ו' התהפכה מגמת ההתחזקות שאפיינה את האירו במהלך השבוע, והוא צנח בעקבות נתוני התעסוקה בארה"ב.
 
שבוע חיובי עבר על שוקי אירופה, ככל הנראה בהשפעת האופטימיות ששררה בשוקי העולם. השבוע דווח כי הריבית באירופה נותרה ללא שינוי, למרות לחצי גרמניה וצרפת להורדת ריבית. נראה כי הבנק המרכזי מתרכז בעמידה ביעדי אינפלציה ובחשש מעלייה במחירי הנפט כתוצאה מצמצום תפוקות יותר מאשר בצמיחה. 
 
מדד אמון העסקים באירופה מצביע על מגמה מעורבת: בגרמניה דווח על ירידה במרץ, בצרפת לא נרשם שינוי, ובאיטליה, בלגיה והולנד דווח על עלייה. בעקבות מפלת הקואליציה בבחירות המקומיות מינה נשיא צרפת שיראק שר אוצר חדש, שהבטיח לעשות הכל למען הצמיחה והתעסוקה, תוך ריסון הגירעון התקציבי.
 
הבנק המרכזי השוודי, הריקסבנק, הודיע השבוע על הורדת ריבית לאור האינפלציה הנמוכה ונתוני האבטלה המדאיגים. חברות שוודיות מקצצות במצבת כוח האדם ומשפרות את פריון העובדים הנותרים. כדוגמא לכך הודיעה השבוע אריקסון השוודית כי הקיצוץ ביותר ממחצית מכוח העבודה שלה יוביל לשיפור ניכר מהצפוי בתוצאות הרבעון הראשון של השנה.
 
ענקית הנפט הבריטית BP הודיעה השבוע כי תרכוש בחזרה מניות בעודפי המזומנים שיהיו לה בשלוש השנים הבאות, כל עוד מחירי הנפט יישארו מעל 20 דולר לחבית. מניית החברה הגיבה בעלייה שבועית של 6.37%.
 
וודאפון חזרה לכותרות בשל מאבקה של הממשלה הבריטית בהתחמקויות בתשלום מס במגזר העסקי. בעקבות ניסיון של שלטונות המס הבריטיים לגבות מס שלטענתם מגיע להם מענקית הסלולר, המאבק כנראה יסתיים בבתי המשפט.
 
חברת התעופה הצרפתית אייר פרנס הודיעה כי תודיע בימים הקרובים על הצעת רכש ליריבתה ההולנדית ק.ל.מ., מיזוג שעתיד ליצור את חברת התעופה הגדולה בעולם.


תחזית
השבוע צפויה עצבנות ומסחר תנודתי במגמה חיובית בשוקי העולם. עם זאת, רק פריצה של הגבולות העליונים שהצבנו בתחזית תאשר מגמה חיובית לשבועות הקרובים. לחלופין, פריצה כלפי מטה של הגבולות תסמן על חולשת השווקים, ותעיד כי העליות האחרונות היו תיקון בשוק יורד.
 
מדד הניקיי המשיך את המומנטום החיובי ונראה שינסה לפרוץ השבוע את רמת 12,000-12,050 נקודות. פריצת הרמה תציב את רמת ה- 13,000 כיעד חדש.