עצמאיים או שכירים? כך תוכלו לשלב את שני העולמות

עצמאיים או שכירים? כך תוכלו לשלב את שני העולמות


נשים רבות שמנסות לאזן את התקציב המשפחתי מתמקדות בצמצום ההוצאות, אולם קיימת אפשרות נוספת, להגדיל את ההכנסות באמצעות הקמת עסק בתחום ההתמחות. נשים רבות שחולמות לעשות זאת, לא מוכנות לוותר לחלוטין על הביטחון של המשרה השכירה. הפתרון הוא לשלב את שניהם, גם וגם. לעיתים נשים הופכות לגם שכירות וגם עצמאיות בשל מסלול הפוך: נשים שמקימות עסק ומרגישות לחץ כלכלי גדול בוחרות לחזור לשוק העבודה בחצי משרה כדי להחזיר לעצמן את השקט הכלכלי וכדי לשמור על ראש נקי ויצירתי למינוף העסק שלהן.


כך או כך, הקמת עסק קטן הוא צעד שכרוך בסיכון, גם אם לא מדובר בהשקעה כספית גדולה. תידרש שנה לפחות עד שהעסק יניב רווחים. במצב הכלכלי של היום ברור כי לא כל משפחה יכולה לצאת להרפתקה הזו ולכן שמים את החלומות בצד, מוותרים ודוחים. הפרדוקס הוא שגם בתור שכירים לא תמיד קל לסגור את החודש ויש מקרים שדווקא הקמת עסק היא מסלול בטוח יותר.


לא מזמן נתקלתי ברחלי (שם בדוי לבקשתה), אישה בת 37, הנמצאת בזוגיות והנה אמא לילד. היא עובדת כמעצבת גראפית במשרד פרסום ושיתפה אותי כי "מי שעובדת בתחום יודעת כמה קשה לצאת מהמשרד בשעה ארבע כדי להוציא את הילד. בנוסף, כל הזמן מגיעות מעצבות צעירות ממני שיכולות להשקיע זמן רב במשרד. אני מרגישה שזה רק עניין של זמן עד שאמצא את עצמי מפוטרת. אז במקום לחכות לרגע שיגיע. עשיתי את הצעד בעצמי תוך שהקפדתי על נחיתה רכה: ביקשתי לרדת ל- 75% משרה ובמקביל נרשמתי כעוסק פטור והתחלתי לקבל לקוחות פרטיים".


לנשים (וגברים) כמו רחלי שרוצים לצאת לדרך עצמאית ולשמור על מקום עבודה כשכיר אני ממליצה לשים לב לכמה דגשים:


 


* בדקי האם עבודה כעצמאית אפשרית מבחינת חוזה העבודה שלך מול המעביד.


* פתחי עסק בתחום שאת אוהבת ומכירה – ניהול עסק עצמאי הוא אתגר מספק, מבלי להוסיף לו את הנטל של עיסוק בתחום שאת לא מחבבת ואינך יודעת איך הוא פועל. הקלי על עצמך ובחרי בתחום שבא לך באופן טבעי.


* תמיכה מהסביבה היא קריטית – עזרה מהבית יכולה להעניק אנרגיות וזמן שדרושים מאוד, בייחוד בתחילת הדרך. הקימי לעצמך צוות קטן שאותו תשתפי בתהליך שאת עוברת ושישמש לך מקור תמיכה ברגעים הקשים, גיבוי בשעת צורך ואפילו קבוצת מיקוד בשאלות לגבי העסק.


* חשוב להימנע מלתת לעסק להשתלט על זמנך ולעסוק בו גם כשאת עובדת כשכירה או כשאת מקדישה זמן לחברים ולמשפחה. לשם כך נדרש ממך לנהל רשימה מפורטת במיוחד של מטלות ולהגדיר מראש כמה זמן יוקדש לכל אחת מהן. משסיימת את הזמן שהקצית לטיפול בעסק, שימי אותו בצד ועברי להקדיש זמן לשאר עיסוקייך. זכרי שאת מנהלת את העסק במשרה חלקית.


* כשכירה את מקבלת תלוש שכר וכל ההתנהלות מול הרשויות מטופלות עבורך. כעצמאית את צריכה להתנהל מסודר- מול הבנקים, מול רשויות המס, מול לקוחות בגבייה, בקביעת המחירים ועוד. רצוי וכדאי למצוא רו"ח שיסייע לך אך הוא לא תחליף לאחריות שלך בניהול התחום הפיננסי.


* העובדה שבחרת להיות שכירה ועצמאית במקביל מאפשרת לך "נחיתה רכה" בעולם העסקים. אולם ייתכן שייקח זמן רב, עד שהעסק יניב את הרווחים שאת מצפה להם ולכן זכרי כי חשוב להיות סבלנית.