החלטה בארה"ב: למקדונלד'ס בארה"ב אחריות על העובדים גם בסניפי זכיינים

החלטה בארה"ב: למקדונלד'ס בארה"ב אחריות על העובדים גם בסניפי זכיינים

 


 


הלחץ על מקדונלד'ס בנוגע לשיטות העסקת העובדים שלה במסעדות בארה"ב גובר. המועצה הלאומית ליחסי עבודה בארה"ב אמרה אתמול כי רשת ההמבורגרים הגדולה בעולם יכולה להיחשב כמעסיקה משותפת במסגרת של כמה תלונות בנוגע לזכויות עובדים בסניפים בבעלות זכיינים. ההחלטה הזו חשובה מבחינה עקרונית בגלל שהיא עשויה לחשוף את מקדונלד'ס לאחריות בנוגע להתנהלות של הסניפים האלה.


ההחלטה הזו מגיעה גם על רקע מחאות העובדים להעלות את שכרם וזכו לתשומת לב רבה אחרי שארגוני עובדים קראו לחברה להעניק שכר של 15 דולר לשעה ולאפשר לעובדים להתאגד. הארגונים לחצו להכיר במקדונלד'ס כמעסיקה משותפת בסניפים בבעלות זכיינים, צעד שנועד להעניק להם מטרה ממוקדת.


בארה"ב, הרוב המוחלט מתוך 14 אלף סניפי מקדונלד'ס הם בבעלות זכיינים ומופעלים על ידם. אותו דבר תקף גם לגבי רשתות מזון נוספות כמו בורגר קינג ורשת יאם ברנדס שכוללת את KFC, טאקו בל ופיצה האט. החברות האלה ניסו להפריד את עצמן מהמחאות על שכר העובדים בטענה כי הן לא קובעות את השכר בסניפי הזכיינים.


התר סמדסטאד, סגנית נשיא בכירה לענייני משאבי אנוש במקדונלד'ס ארה"ב, אמרה בראיון טלפוני כי החברה לא רצתה להיחשב בעבר כמעסיקה משותפת של העובדים וכי היא תלחם בהחלטה. "זו החלטה כל כך קיצונית שהיא צריכה להטריד אנשי ונשות עסקים ברחבי המדינה".


 



ארגוני עובדים טוענים כי מקדונלד'ס צריכה לשאת באחריות מכיוון שיש לה שליטה רבה על קביעת תנאי ההפעלה של המסעדות, כולל הרכב התפריט, ספקים, מדים והכשרת עובדים. "אין באמת ספק מי אחראי", אומר מיכה וויסינגר, עורך דין שייצג את עובדי מקדונלד'ס בניו יורק.


בתביעה שהוגשה במארס על ידי עובדי מקדונלד'ס בשלוש מדינות בארה"ב, פירטו התובעים את השימוש של החברה בתוכנה כדי לקבוע את היחס בין עלות העבודה לשיעור המכירות בסניפים. כשהיחס עלה מעל לרמה מסוימת, העובדים היו צריכים להמתין לפני ש"החתימו שעון", לפי אחת מהתביעות. מקדונלד'ס אמרה כי היא תבדוק את הטענות.


ארגוני העובדים גם תיארו איך מקדונלד'ס שולחת נציגים מטעם החברה באופן קבוע כדי לבדוק את התנהלות סניפי הזכיינים, כולל שליחת פקחים שימתינו מחוץ לעמדות מכירה לרכב של מקדונלד'ס שמודדים את מהירות המעבר של המכוניות. "מנהלים משתגעים כשהחברה שולחת פקחים", אמר ריצ'רד איקר, עובד לשעבר בחברה.


מועצת יחסי העבודה מסרה כי 181 מקרים שבהם מעורבת מקדונלד'ס הוגשו מאז 2012. ב-43 מקרים נמצא כי קיימת זכות שמקדונלד'ס תוזכר כמעסיקה של העובד ביחד עם הזכיין אם הצדדים לא יסכימו להגיע להסכמות במסגרת מחלוקת. במקרים אחרים עדיין לא התקבלה החלטה או שלא קיימת זכות להכיר במקדונלד'ס במעסיקה.


איגוד הזכיינים הבינלאומי, שמייצג את הזכיינים, התנגד להכרה במקדונלד'ס כמעסיק משותף. האיגוד גם הגיש באחרונה תביעה בסיאטל כדי שיוחלט אם יש להכיר בזכייני רשתות המזון המהיר כמעסיקים גדולים, מה שיכריח אותם לשלם את שכר המינימום של 15 דולר לשעה שנקבע בעיר בשלב מוקדם יותר לעומת עסקים קטנים.


"אם הרשתות ייחשבו למעסיקים משותפים עם הזכיינים, אז אלפי בעלי עסקים קטנים יאבדו את השליטה על פעילות ואיכות העבודה שהם עבדו קשה כל כך לבנות", אמר האיגוד בהודעה שפירסם.
 
 מתעניין/ת בפגישת יעוץ? לחץ/י כאן